پارچه مجلسی
امروزه در بازار انواع بسیار زیادی از پارچههای مجلسی وجود دارد. برخی از انواع پارچه در دورهای محبوب یا به اصطلاح ترند میشوند و بعد از مدتی از محبوبیت آنها کم میشود. اما در این میان پارچههایی هم وجود دارد که همیشه محبوب هستند و در هر مدی میتوان از آنها استفاده کرد.
لباس مجلسی، لباسی است که فقط در مهمانیها و مراسمها مورد استفاده قرار میگیرد. طراحی لباس مجلسی با مد روز و اصول استایلشناسی و شیکپوشی ارتباط مستقیم دارد. این وجه تمایز لباس مجلسی را نسبت به لباسهای دیگر خاص میکند. در طراحی لباس مجلسی معمولاً یقه لباس کمی باز، قسمت سینه چسبان، آستینها برهنه و دامن لباس بلند و پرچین است و از پارچه زیادی استفاده میشود. این طراحی باعث تقویت احساسات زنانه و بالا رفتن اعتماد به نفس آنها میشود.
به پارچههایی که برای دوخت لباس مجلسی استفاده میشوند، پارچه مجلسی گفته میشود. جنس پارچه به کار رفته در لباس مجلسی از براق تا مات و از نرم به سخت متنوع است.
تفاوت انواع پارچهها
پارچه به طور کلی از بافتن الیاف تار و پود تولید میشود. این کار را در روش سنتی به صورت دستی و امروزه توسط دستگاههای بزرگ بافندگی انجام میدهند. یک پارچه ممکن است ۱۰۰ درصد از یک نوع نخ یا به صورت ترکیبی از چند نخ با جنسهای مختلف بافته شده باشد. الیاف از نظر جنس به ۳ دسته الیاف حیوانی، الیاف گیاهی و الیاف مصنوعی تقسیمبندی میشود.
هرکدام از انواع پارچه نام مختص خود را دارد که به کمک آن از دیگر پارچههایی که همان بافت، طرح، الگوی ریسندگی، ظرافت و نخ را دارند، تشخیص داده میشود. اسم پارچهها معمولا بر اساس نوع بافت، نوع طرح یا روند تولید پارچه انتخاب شده است. برای مثال پارچه ارگانزا قبلتر با ابریشم تولید میشد و بعد از مدتی در تولید آن از نخهای دیگر هم استفاده شد اما نام آن هنوز پارچه ارگانزا است.
ویژگیهای اصلی پارچهها
هر پارچه دارای ویژگیهای منحصر به فرد خودش است که آن را از سایر پارچهها متمایز میکند. در برخی موارد ویژگیهای دو پارچه به حدی نزدیک به هم میباشد که آنها در یک خانواده یا زیرمجموعه هم قرار میدهند. از ویژگیهای اصلی هر پارچه میتوان به جنس نخ، طرح، ضخامت، انعطافپذیری، خاصیت کشسانی، میزان براقیت، کاربرد و … اشاره نمود.
تأثیر ویژگیهای پارچه بر اندام
رنگ: پارچههای با رنگ روشن ،حجم بیشتری ایجاد میکنند و با رنگ تیره ،جذاب و لاغر به نظر میرسید. به همین دلیل در طراحی اغلب لباسهای مجلسی با این نوع پارچه، دامنها از طیف روشنتری انتخاب میشوند؛ زیرا این طوری حجم دامن بیشتر و پفدارتر به نظر میرسد.
پارچههای با رنگ تند و روشن توجه بیشتری جلب میکنند و هر چقدر رنگ پارچه کدر و تیرهتر باشد، توجه کمتری جلب میکند. پس اگر مثلا شکم بزرگی دارید که میتوانید به کمک طیف رنگی تیره آن را بپوشانید.
انعطافپذیری (آهار پارچه): پارچههای آهاردار چون روی تن نمیخوابند، اندام را درشتتر میکنند. بنابرین پارچههای آهاردار مناسب افراد لاغراندام میباشند و بهتر است خانمهای درشتاندام، در لباس خود از پارچههای لخت و ریزشدار استفاده نمایند.
ضخامت پارچه: معمولاً ضخامت پارچه با آهار آن رابطه مستقیم دارد و هر چقدر ضخامت پارچه بیشتر شود، اندام شخص را درشتتر نشان میدهد.
پارچههای چسبان: این پارچه، شخصی را که لاغر هست لاغرتر نشان میدهد و شخص چاق را چاقتر. اگر شخص لاغر از این پارچههای چسبان چیندار استفاده کند، خوشاندامتر میشود.
طرح پارچه (راهراه و چهارخانه): راهراههای عمودی فرد را باریک و راهراههای افقی فرد را چاق میکنند. نه تنها پارچه ،بلکه مدلهای پیلی یا چرخکاریهای بسیار و تزیینات عمودی هم همین خاصیت را دارند. افراد چاق بهتر است از پارچههای چهارخانه (مخصوصاً با راهراه افقی) استفاده نکنند.
طرح پارچه (خالدار): هرچه خالِ پارچه خالدار درشتتر باشد، اندام فرد را درشتتر نشان میدهد. البته هنگام انتخاب پارچه خالدار مناسب اندامتان، حتماً به طیف رنگی و میزان براقیت آن توجه کنید و از نکات گفته شده در موارد بالا بهره ببرید.
طرح پارچه (گلدار): نکات مشترکی بین همه پارچههای نقشونگاردار وجود دارد و آن این است که هر چقدر نقشونگار پارچه ریزتر باشد، اندام فرد را لاغرتر نشان میدهد. برای خانمهای خیلی لاغر که میخواهند اندامشان درشتتر به نظر بیاید، بهتر است از لباسهای روشن با طرح درشت استفاده کنند. اما خانمهای چاق یا قدکوتاه بهتر است از پارچههای تیره با طرح ریز استفاده نمایند.
اگر هنوزم در انتخاب پارچه مناسب اندامتان مشکل دارید، میتوانید به مقاله مرتبط “اصول شیکپوشی” مراجعه نمایید.
پارچههای مجلسی ساده
منظور از پارچه ساده، پارچههای بدون طرح (نقشونگار) میباشد. پارچههای ساده، همیشه ترند هستند و هیچگاه از مد نمیافتند. از پارچه های ساده در همه جای لباس مجلسی اعم از آستر، دامن، آستین، یقه و … استفاده میشود. از برخی پارچههای ساده مثل حریر میتوان به عنوان اکسسوری (مثل شال و …) استفاده نمود.
معمولاً خانمهایی که اهل ریسک نیستند و در انتخاب لباس خود مشکل دارند، لباس خود را از پارچههای مجلسی ساده انتخاب میکنند. از ویژگیهای مثبت لباس مجلسی ساده این است که معمولاً در انواع مجالس قابل استفاده هستند و محدود به دوره یا زمان خاصی نیستند.
پارچههای مجلسی ساده، طیف گستردهای را تشکیل میدهند و در همه انواع لخت و آهاردار، نازک و ضخیم، براق و مات، بدونکش و کشسان یافت میشوند. از انواع پارچههای ساده میتوان حریر، ساتن، کرپ، مخمل، تافته، ابریشم، کتان، نخی، تور، لمه، ریون، دیسکو و … را نام برد.
در ادامه به معرفی برخی پارچههای ساده میپردازیم. البته اکثر این موارد مثل حریر و ساتن، در نوع غیرساده (طرحدار) هم عرضه میشوند و نباید تصور داشت که فقط در دستهبندی پارچههای مجلسی ساده قرار میگیرند.
پارچه حریر
شاید شما هم نام پارچه حریر را با ویژگیهای منحصر به فرد آن بشناسید. ویژگیهایی چون شفافیت، سبکی و لَختی. جالب است بدانید دلیل لطافت این پارچه، وجود الیاف پنبه است که میتوان در آن مشاهده کرد. از سوی دیگر بافت ساده و البته بسیار نازک آن سبب میشود لَختی و لطافتی منحصر به فردی به دست آورد. البته باید ذکر کرد که پارچه حریر یک از متنوعترین انواع پارچه میباشد که در انواع ساده و کش، براق و مات، لخت و آهاردار (حریر شیشهای) عرضه میشوند.
پارچههای مجلسی کارشده و طرحدار
برخلاف پارچههای ساده، این نوع پارچههای مجلسی، یا روی تور و … ، پولکی، مروارید، سنگ، منجق و … کارشده یا دارای طرح و نقشونگار میباشند. بر خلاف پارچههای ساده که صاف و یکدست میباشند، معمولاً این نوع پارچههای مجلسی حالت برجستهای دارند. معمولاً پارچههای مجلسی کارشده و طرحدار نسبت به پارچههای ساده قیمت و جلوه بیشتری دارند. این پارچهها در مناسبتهای خاص استفاده میشوند.
از انواع آن میتوان به پارچههای دانتل، گیپور، پولکی، شنی، برتل، حریر طرحدار، ساتن طرحدار و … اشاره نمود.
پارچه پولکی
پارچه پولکی به دلیل براق بودن و رنگبندی شاد و زندهای که دارند، گزینه بسیار مناسبی برای جلب توجه اطرافیان و افزایش زیبایی بانوان میباشند.
پارچه پولکی را میتوان در زمره قدیمیترین و اصیلترین پارچههای مجلسی دانست. یکی از مهمترین کارایی پارچههای پولکی، دوخت لباس عروسی، لباس عصر، لباس شب و لباس مجلسی میباشد. هر چند تنوع لباسهای پولکی بالاست، اما عموماً از این نوع پارچهها برای دوختهای مجلسی استفاده میشود و به دلیل جنس و بافت خاصی که دارد اصلاً مناسب استفاده در لباسهای راحتی نیست.
پارچههای پولکی عموماً جلوه و زیبایی خاصی دارند و در اثر انعکاس نور، این زیبایی دو چندان میشود. پارچههای پولکی عموماً نیاز به آستر یا زیره ندارند، اما در برخی از آنها به دلیل استفاده از طرحهای متفاوت، شاید به آستر نیاز باشد. پارچههای پولکی بر چند نوع و دسته هستند: پولکی ریز یا درشت، پولکی یکرو یا دورو، پولکی ساده یا طرحدار، پولکی راهراه، پولکی مولتیکالر، پولکی زمینه تور یا زمینه مخمل و … .